10 Mayıs 2008 Cumartesi

Form ye formda kal basit, form ye formda kal :P


Yaz ortasında kriz başladı başlayalı bir çok iflastır, milyar dolarlık zarardır, çok popüler CEO'ların gözü yaşlı vedalarıdır bir çok haber yazdık çizdik..
Ama krizin boyutunu şu ana kadar en fazla gözümüze gözümüze sokan heralde Citigroup oldu!!! Dün yani cuma günü Citigroup elindeki 400 milyar dolarlık varlığından açık beyan "kurtulmak" istediğini duyurdu.. Bir kaç aydır Citigroup'un bölüneceği vs.. zaten konuşuluyordu.

CEO Vikram Pandit dün kurmaylarıyla tam 4 saat süren bir toplantı yapmış... İçerde nasıl ter döktüler düşünmke bile istemiyorum. Amerikan kapitalizminin en sağlam kalelerinden biri, bankacılık sektörünün sadece ABD'de değil dünyadaki öncülerindne biri Citigroup.. Ve son 3 çeyrekte yazdığı 45 milyar dolarlık zaarın yarasını kapatmak için oldukça radikal önlemler alıyor. Bu son 400 milyar dolalrık varlığı elden çıkarma operasyonu da bu yüzden krizin en önemli mihank taşlarından biri olacak gibi...

Yorucu bir günün ardından eve geldim ve "hayır ya bu cuma program yapmayacağım, aldığım yeni dvd'lerimi izleyeceğim" hevesiyle koltuğa çömmüşken, elim yine bbc'ye kaydı ..

Herkes Citigroup'un planını konuşuyor...

Pandit şu 4 saatlik toplantıda, resmen boyutu değil işlevi önemli muhabbeti yapmış... "Büyüklük çok önemli değil şu anda biizm için" gibi birşeyler söylemiş.. Zaten son bir kaç aydır sigorta birimlerini vs.. satmaya başlamışlardı ING gibi büyük sigorta şirketlerine.. Gerçi ING de dün 7 milyar doların üzerinde bir zarar açıkladı ama neyseeeeeeeeeeee.... O konuya girersem çıkamam hiç dalmayayaım...

Kısacası şimdi Citigroup'un bölünmesi dedikoduları başladı.. Mümkün mü? Neden olmasın... Öyle bir gelişme artık bu krizin algılanmasında nasıl bir değişklik yaratır hakikaten merak ediyorum.. Krizin en kötü zamanarının atlatıldığı yönüdne son bir kaç haftadır piyasalarda şişirilen suni balon ne derece gerçekçi görünür gözümüze.... Tamam belki Citi'nin bölünmesi geçmişindeki zarraın bugüne yansıması olarak algılanabilir... Ancak bu adamların olur da tüketici finansmanı birimlerini ellerinden çıkarması gibi bir durum olursa, işin boyutu hakikaten değişebilir..

Şimdilik "ana faaliyet alanları dışındaki" birimlerini gözden çıkaracaklarını söylüyorlar gerçi..
Neyse fazla uçmadan bu konuyu burada kesiyorum..

Kısacası Citigroup fazla kilolarından kurtulup formda kalmaya çalışıyor :)

Pandit ve kurmayları toplantıdan çıkmadan önce toplantıdaki powerpoint sunum elimize geçti...

3 aşamaya ayırmışlar Citi'deki dönüşümü...
İlki çok hoşuma gitti şöyle diyor;

1- Stay Fit! (Formda kal!)

Yani küçül!!!.....

Form ye formda kal hesabı :)

sevgiyle;

sıla

Hiç yorum yok: