20 Ekim 2008 Pazartesi

Ayaklara özgürlüüüüüüük! :)


Bir kaç haftadır kurtarma paketleri, AB liderlerinin nihayet ortak bir çatıda güç birliği fotoğrafı derken bir aşağı (ama öyle böyle değil...) bir yukarı giden piyasaları anlatan çok hoş bir fotoğraf yakaladım.. Ayak fetişiniz yoksa çok sarsıcı bir fotoğraf olmayabilir, varsa da üzgünüm :)

Ukrayna'da ve Rusya'da borsalar bu anormal iniş çıkışlar sırasında bazen bir kaç saatliğine bazen de birkaç günlüğüne kapatıldı. Rusya zaten Artema usulü çalışıyor, "aç-kapa-aç-kapa-artema!". ABD'nin piyasaları rahatlatmak için kabul ettiği 700 milyar dolarlık pakete rağmen Rusya'daki borsalar yüzde 15 oranında düşüş kaydedince işlemler durduruldu. ve 2 gün işleme ara verildi. İki gün sonrasında bu sefer de AB'den çıkan ortak kararlar ve yeni kurtarma paketlerinin verdiği "sürreal bir heyecan"la tüm piyasalar çoştu tabi... Moskova nooldu dersiniz :)))) Rusya'nın gösterge MICEX endeksindeki yüzde 18 gibi hooooooooppp bir artış yaşandı. İki gün önce yerlerde sürünen kendisi değilmiş gibi :)) Ama işin en komik tarafı şimdi geliyor; Micez dışında RTS endeksinin de yüzde 14'lük artışın ardından Rus borsası bu sefer de "aşırı yükseldi" diye kapatıldı!!! Gazetede bayağı bir eğlendik bu konuda... :) Rusya'da eylül ayında yaşanan krizler de borsadaki işlemlere birkaç günlüğüne ara verilmiş ve Rus hükümeti piyasaları rahatlatmak için bir dizi ekonomik önlemler almıştı. Ukrayna da aynı şeyi yaptı. Bir ara borsası açılışta yüzde 20 düşünce Ukrayna da borsada işlemleri durdurdu.

Hal böyle olunca ortaya hayli ilginç görüntüler çıktı...

Borsalar işlemlere ara verilince haldır huldur nefes almadan çalışan broker'lar da "zorunlu bir nefes" aldı ve koltuklarına şöyle bir yaylanıp ayaklarını masaya uzattı. Haydiiiiiiiii ayakkabılar çıksın ayaklar foraaaaaaaa :)

Hiç yorum yok: