28 Aralık 2008 Pazar

Yaw VIX karıştırma adamın kafasını yahu!!!



"Tüketicinin korku endeksi" olarak da bilinen ve piyasalar tarafından oynaklık beklentisini öngörmek için kullanılan ünlü VIX endeksi acaba artık teklemeye mi başladı? Nerden mi çıktı? Şurdann ----------- bakınız şekil a-1; Normaldene zaman VIX yükselse, en basitinden S&P 500 endeksinde düşüş anlamına gelir bu.. Yani korku endeksi arttıkça borsa düşüşe geçer.. Tam tersi de geçerlidir, yani VIX düşüşe geçerse yatırımcının oynaklık beklentisi azalmış demektir bu da yaşasınnnnn S&P 500 de çıkış yaşanacak demektir. (Benim için inse de bir inmese de tek kuruş birikimi olmayan bir gazeteci için ancak heyecan verici bir yazı konusu olabilir bu, hani belki sizi ırgalıyordur diye yazıyorum :)) ). Neyse.... Gelin görünki şu piyasaların en kötü ayı olarak tarihe geçen ekim ayında olan oldu. VIX'in S&P 500 endeksindeki son 21 yılın en büyük aylık kaybını öngörememesinin ardından oynaklık beklentilerine itibar etmemeye başladı. VIX endeksi 1987'deki piyasa çöküşünden bu yana en sert aylık düşüşÜn görüldüğü ekim ayında yüzde 17 düşüş yaşanırken S&P 500 hisselerine "al" sinyalleri veriyordu. Lehman Brothers çökmeden bir hafta önce VIX endeksi 24,39'dan kapanmıştı. Yani S&P 500'ün yıllık bazda yüzde 24,39'dan fazla dalgalanmayacağı öngörülüyordu. Ancak bir ay sonra S&P 500 endeksi 899.22 puandan yani VIX'in tahmin ettiğinden yüzde 23 aşağıda bir seviyeden kapandı.
Şİmdi tüm bu olanlar yüzünden VIX'in artık güvenilir bir gösterge olup olmadığı tarışılıyor. Graifkte de görüldüğü gibi VIX'in düştüğü bölgelerde S&P endeksi öyle çılgın artışlar yaşamıyor oldukça yatay bir seyir izliyor.
VIX'i C-RSI endeksi
ile birlikte izleyin

Bir kaç gündür VIX üzerine bu şekilde kafa yorarken bir makale okudum ki, ohh yeaaahh diyesim geldi. Başka bir göstergeyle birlikte takip edin kardeşim diyor makaleyi yazan, öyle sadece VIX-S&P 500 ilişkisi kurmayın yavan yavan... C-RSI yani göreceli güç göstergesi de diyebiliriz bu endekse.. VIX'i bu endeksle beraber değerlendirdiğimizde S&P'deki hareketleri daha doğru öngörmek mümkün... C-RSI'ın negatif olduğu bölgelerde, VIX istediği kadar düşüşte olsun S&P 500 endeksinin çıkışının önüne adeta set çekiyor..
Napıyormuşuz?? Bundan sonra VIX'e bakarken, C-RSI'ı da takibe alıyormuşuz :)) Ben izlemeyi düşünüyorum..

Hiç yorum yok: