28 Ağustos 2007 Salı

Mortgage terörden tehlikeli

E tabi, piyasalarda satışların başladığı sadece ilk iki hafta içinde bile bazı ülkelerin borsaları yüzde 12'lere kadar sert kayıplar gördü. Asya borsaları yüzde 7 civarında değer kaybetti. Bizim gibi gelişen piyasaların son yıllardaki en büyük çıkış kaynağı olan carry trade desen kurudu gitti. Abartmayayım, sadece çözülmeye başladı diyelim.. Şu subprime kredileri ile patlak veren mortgage krizi süresince piyasalara sürülen para ise tam tamına 400 milyar dolara yaklaştı!!! Dile kolay!!!... Avrupa merkez bankasının müdahaledeki payı oldukça büyüktü, neredeyse 100 milyar dolar sürdü piyasaya.. Malum Avrupa'da faaliyet gösteren bir çok yatırım fonu, hedge fon, bankalar, emeklilik fonları vs.. ABD'lilerin şu ödeyemedikleri mortgage kredilerine dayalı tahvillere yatırım yapmışlar, ödeme sorunu son 10 yılın zirvesine çıkınca da yatırım yaptıklarıyla kalmışlardı.. Bir çok Avrupalı fon ve banka da ciddi kayıplar yaşıyor.
İşte AMB'nin bu dönemde yaptığı müdahale 11 Eylül'de yaptığı müdahaleden bile fazlaydı!!! Yani şu güya El Kaide tarafından ikiz kulelere yapılan saldırı sonrası yaşanan piyasa çöküşleri bile mortgage yüzünden yaşadığımız çöküşler kadar sert olmadı. Zaten AMB de o dönem piyasaya 69 milyar euro enjekte etmişti.. 100 milyar dolar nerde, 70 milyar dolar derde..Hiç fena değil..


Bu yüzden de şimdi aşağıdaki haberi kopyalıyorum size:



ABD'li yatırımcılar, yüksek riskli mortgage kredilerindeki batık krizinin terörizmden daha büyük bir tehdit olarak görüyor. National Association for Business Economics (NABE) isimli kuruluşun yaptığı ankette, ülke ekonomisine yönelik en büyük kısa vadeli tehdidin artık terörizm ve Ortadoğu değil yüksek riskli mortgage piyasasında ödenmeyen borçlar ve büyük borçluluk oranının birleşmesiyle ortaya çıkan tehdit olduğu belirtildi. Reuters haber ajansının bildirdiğine göre kuruluşun bu sonuca 24 Temmuz-14 Ağustos tarihlerinde 258 NABE üyesi arasında yapılan anket doğrultusunda ulaştığı bildirildi. Ankete katılanların sadece yüzde 20'si terörizmi en büyük kaygı kaynağı olarak gördüğünü söyledi. Bu oran martta yüzde 35'ti. NABE, katılımcıların yüzde 18'inin riskli mortgage piyasasındaki kötü durumun en büyük kaygısı olduğunu, bunun yanı sıra yüzde 14'ünün ise "yüksek miktardaki hane halkı ve/veya şirket borçları"nın en büyük kaygı nedeni olduğunu kaydetti. (REFERANS)

Hiç yorum yok: