28 Eylül 2007 Cuma

bang bang!!!


"He shoot me down bang bang..

I hit the ground bang bang..

That awful sound.. bang bang..

My baby shot me down... "


Doların içler acısı halinden bahsedecektimki Nancy Sinatra'nın o dümdüz vokaliyle söylediği, hatta ve hatta çoğumuzun Tarantino'nun Kill Bill'inde tanıştığı bu şarkı geldi aklıma..

Garibim dolara bir sağdan vuruyorlar bir soldan.. Euro/dolar paritesi dün 1,4174 ile tüm zamnaların en yüksek seviyesini gördü..

Tek sebebi FED'in 18 Eylül'de beklenenden fazla gelen şu malum yarım puanlık faiz indirimi mi dersiniz? Hiç sanmıyorum...

Bununla ilgili referans'ta bir yazı yazdım, aslında birkaç gün oldu..

ancak şimdi bahsetmeye fırsat oldu..


Araplar desem?? Hedge fonlar desem?? Ortadoğu ülkelerinin dolar çıpasından çıkacağı, petrolün eurodan satılacağı, aman allahım ABD ekonomisinin ne olacağı falan yıllardır dönüp dolaşan bir muhabbettir. "Ya Körfezn dolar çıpasındna çıkarsa?".. Hatta ve hatta Irak savaşının asıl sebebinin de Irak'ın petrolünü dolardan satmasını engellemek olduğu da söylenir durur..

Ancak bu kez elimizde somut bir gelişme var..

Suudi Arabistan Merkez Bankası, 21 yıl sonra ilk kez FED'in aldığı bir faiz kararını takip etmedi ve faiz indirmeyi reddetti..

Bu da Suudi Arabistan dolar çıpasından çıkacaaaaaaaaaakkk diye çığırtmalara neden oldu..

Şimdilik Suudi yetkililer öyle bir şey olmadıoğını söylüyor.

Ama kamuoyunun, analistlerin ve tabiki biz gazetecilerin ağzı torba değil ki büzesin :)

Ha bir de hedge meselemiz var ki, o da ayrı bir konu...


Ben en iyisi şu haberi yapışşştırayım buraya :


Araplar ve hedge fonlar dolardan kaçışı hızlandırıyor
Emlakta batık krediler yüzünden patlayan balonun ardından gelen faiz indirimi ile kan kaybetmeye başlayan dolar, Körfez ülkelerinden Çin'e ellerinde yabancı para rezervi olarak yüklü ölçekte dolar bulunduran ülkelerin ellerinden ne kadar dolar çıkaracakları tartışmalarını başlattı. Temmuz ayında elidneki 48 milyar dolarlık 10 yıllık ABD Hazine Tahvili'ni satan Çin'in ardından şimdi gözler dünyanın en büyük dolar rezervcisi olan Körfez ülkelerinde. Son olarak para birimi 21 yıldır ABD Doları'na bağlı olan Suudi Arabistan'ın enflasyon endişesi ile ilk kez FED'in adımını takip etmeyip faiz indirmemesi bölgede bu kez dolardan hızlı bir kaçış yaşanabileceği endişesini artırdı. Dün Suudi Arabistan'ın para birimi riyali revalüe edeceği yönünde gelen haberler ve piyasalardaki çöküşleri en fazla körüklleyen hedge fonların da yüklü ölçüde riyal alımına gittiği haberleri ise dolara bağlı para birimlerinin euro karşısındaki kan kaybı sonrası dolar çıpasından çıkabileceği beklentisini artıdı. Şu anda Çin'in elinde 1,2 trilyon dolarık devasa bir dolar rezervi var. Bunun 300 milyar doları ABD Hazine Tahvilleri'nden oluşuyor. Ortadoğu'nun elindeki dolar miktarının büyüklüğü ise 1,6 tirlyon doları buluyor. Suudi Arabistan ise elindeki 800 milyar dolar ile Körfez ülkeleri arasında en fazla dolar rezervi olan, dolardan uzaklaşması halinde ise ABD ekonomisine en fazla zarar verecek olan ülke. Doların değerindeki düşüşün ise dolardan kaçışı, dolayısıyla euroya geçişi hızlandıracağı da tahminler arasında.
Hedge fonlar 10 milyar dolarlık riyal aldı
Doların euro karşısında tarihi düşüşlerini yaşamasının Körfez ülkelerinde dolar çıpasından çıkma rüzgarı yaratacağı küresel piyasaların yeni endişe konusu oldu. Mayıs ayında doların değerindeki düşüşle enflasyon sorunu ile karşı karşı kalacağından korkarak para birimini dolar çıpasından çıkaran Kuveyt'i 4 yeni Arap ülkesinin daha takip edeceğinden korkuluyor. Para birimi dolara bağlı olan Körfez ülkeleri arasında faiz indirimine gitmeyen diğer ülkeler ise Bahreyn, Umman ve Katar. FED'i takip edenler arasında dolar çıpasından çıkmış olmasına rağmen repo faizini yarım puan indiren Kuveyt ile gösterge faiz oranlarını yüzde 0,15 oranında düşüren Birleşik Arap Emirlikleri var. Kral Abdullah'ın ekonomi danışmanlarından İhsan Bu-Hulaiga'nın yaptığı açıklamaya göre ise Suudi Arabistan'ın yakın zamanda dolar çıpasından çıkmak gibi bir acelesi yok. Ancak geçen hafta içinde 10 milyar doların üzerinde riyal alımı yapıldığını belirten Financial Times gazetesi, Kuveyt'in dolar çıpasından çıkmasından önceki 3 ay içinde de hemen hemen aynın miktarlarda dolar satışı gerçekleştiğine dikkat çekiyor. Bu kez riyale olan ilgide ise piyasalardaki panik satışlarını körükleyen hedge fonların ismi geçiyor. Hedge fonların döviz piyasasından riyal alımına yüklenmesi ise, Suudi Arabistan'ın para birimini dolar çıpasından çıkarmaya hazırlandığı yorumlarını destekliyor.
Dolardaki düşüş Körfez ülkelerindeki zaten yeterince yüksek olan enflasyon oranlarının daha da artması riskini de beraberinde taşıyor. Petrol ihracatçısı Ortadoğu ekonomilerindeki ortalama enflasyon oranı ise 1998'den 2002 yılına kadar yüzde 0,1'den yüzde 6,5'e kadar yükselmiş durumda. Doların değerindeki düşüş ellerinde yüklü oranda dolar rezervi bulunduran Körfez ekonomileri için bir anlamda enflasyon ithal etmek demek. Uzmanlar otoritelerin para birimlerini revalüe etmedikleri müddetçe bu bölgelerdeki enflasyon oranlarında bir iyileşme görülmeyeceğini savunuyor. Suudi Arabistan yüzde 4 ile son 7 yılın en yüksek seviyesinde seyreden enflasyon oranını kontrol altına alabilmek için bir süredir faizlerini değiştirmiyordu. FED'in faiz indirimi sonrası indirime gitmemesini ise yine enflasyon hedefi doğrultusunda açıklamıştı.





Hiç yorum yok: